Paradicsom
A paradicsom Közép- és Dél-Amerikából származik, ahol először az őslakosok termesztették. A spanyol gyarmatosítás után gyorsan Európa szerte ismertté vált, és végül a mediterrán konyha egyik alapvető összetevője lett. Közismert az egészségre gyakorolt jótékony hatása, hiszen gazdag esszenciális tápanyagokban, mint például a C- és K-vitamin, valamint antioxidánsokban, mint a likopin, melyek segítségével csökkenthető a szívbetegség és a rák kockázata. A paradicsom kalóriatartalma igen alacsony, viszont víz- és tápanyagtartalma magas, ezért remek választás lehet a testsúlykontroll és a hidratálás szempontjából is. Megannyi felhasználási formája világszerte elterjedté tette, és mára a nemzetközi konyha szinte minden területén megtalálható.

Fürtös paradicsom
A fürtös paradicsom, amint az a nevéből is kitűnik a központi szárhoz csatlakozva, leomló fűzérekben nő, és a boltokban is így találkozhatunk velük. A nagyobb méretű és keményebb, bogyók jól szeletelhetőek, hiszen elég húsosak ahhoz, hogy a szeletek egyben maradjanak. Édes és lédús jellemzői miatt ideális salátákhoz, szendvicsekhez, sütéshez és szószok készítéséhez is.

Szilva koktél paradicsom
A koktél paradicsomokat kis, falatnyi méretűek, édes és pikáns ízük miatt sokan kedvelik. Élénkpiros színükkel izgalmassá teszik az ételeket, a nagyobb bogyójú társaikhoz képest, lényegesen magasabb szárazanyag, illetve cukortartalommal rendelkeznek. Apró méretük és lédús textúrájuk ideálissá teszi őket nyersen snackelésre, szendvicsek vagy saláták és előételek gazdagítására.

Cherry (mini koktél) paradicsom
A cherry paradicsomokat különleges alakjukról és vidám, élénkpiros színűkről ismerhetjük fel. Lédúsak, ízletesek és a nagyobb bogyójú társaikhoz képest lényegesen magasabb szárazanyag illetve cukor-tartalommal rendelkeznek. Tökéletes választás szendvicsek mellé, formájuk miatt pedig ételek díszítéséhez is közkedvelt típus.