Uborka
A kígyóuborka Ázsiából származik, ahol már több ezer éve termesztik, és a mediterrán, közel-keleti, valamint kelet-ázsiai konyhákban is hagyományosan fontos szerepet tölt be. Európában és hazánkban is népszerű, különösen a nyári hónapokban, mivel frissítő, vízben gazdag termésével remekül hozzájárul a folyadékpótláshoz. Kalóriatartalma rendkívül alacsony, viszont gazdag hidratáló és emésztést segítő tulajdonságokban. Kiemelkedő C-vitamin-, kálium- és antioxidáns-tartalma miatt kedvelt az egészségtudatos étrendben is. A kígyóuborka nyersen a legelterjedtebb, salátákban, szendvicsekben, de kiváló alapanyaga lehet hidegleveseknek, savanyúságoknak vagy frissítő italoknak is. Semleges íze és roppanós állaga miatt könnyen kombinálható más alapanyagokkal, így a modern konyha egyik sokoldalú zöldségeként tartják számon világszerte.

Kígyóuborka
A kígyóuborka hosszúkás, enyhén ívelt formájáról és sima, zöld héjáról könnyen felismerhető, nevét is karcsú, kígyószerű alakjáról kapta. A bőrszerű héj alatt világoszöld, roppanós hús és kevés, apró mag található. Enyhe, friss ízvilága, valamint magas víztartalma miatt rendkívül üdítő zöldség, amely nyersen fogyasztva is kiváló. Alacsony cukortartalma és kalóriatartalma miatt kedvelt alapanyag diétákban, salátákban, hidegtálakban, szendvicsekben. Héjával vagy anélkül is fogyasztható, vékony szeletekre vágva vagy hasábokra darabolva is könnyen beilleszthető a mindennapi étkezésbe.